I väntan på att Flädern ska växa till sig och få många blommor, så många att man kan plocka för att göra ljuvlig flädersaft så gör jag svartvinbärsbladssaft (det där är alltså ett långt ord), den blir fantastisk god och läskande, man gör på samma sätt som när man gör fläderblomsaft men man använder alltså svarta vinbärsblad.Vi har ett ställe ute i skogen, där det en gång låg ett hus, kvar finns bara jordkällaren och så växterna som förvildar sig och brer ut sig – vinbärsbuskar, rosor, syrener, spirea. Det är ett vackert ställe och är man lite försiktig kan man ta med sig en liten växt hem och vinbärsblad kan man plocka utan att ens märks på alla buskar, det brukar aldrig bli så mycket bär eftersom älgarna betar av skotten.
Förresten när jag ställde ner bladen i källaren, där de ska stå 5 dygn för att gotta sig med citronerna och sockret, hittade jag en kvarglömd flaska med bladsaft och den var lika god och fin fast den stått åtminstone två (kanske tre) år.
Läser just nu:
"Allt är i rörelse" av Ulf Lundell
"The difference engine" av William Gibson & Bruce Sterling
På Letton (läsplattan):
"Wolf Hall" av Hilary Mantel
Som ljudbok i mobilen: "Väster om friheten" av Thomas Engström